Het cijferseizoen voor beursgenoteerde bedrijven is nog in volle gang. Donderdag kwamen onder meer ING en bouwer BAM met de derdekwartaalcijfers

Grootbank ING hoefde in het derde kwartaal veel minder reserveringen te doen voor brakke kredieten dan in het tweede kwartaal.

BAM ziet winstherstel in het derde kwartaal, na de flinke klap van de eerste helft van 2020.

Het seizoen voor de derdekwartaalcijfers van bedrijven is nog in volle gang. Donderdag kwamen onder meer grootbank ING en bouwer BAM met de cijfers naar buiten.

Naast de cijfers zelf letten beleggers in verband met de coronacrisis ook scherp om de vooruitzichten van beursgenoteerde bedrijven.

ING en BAM toonden in het derde kwartaal van 2020 beide herstel ten opzichte van het tweede kwartaal, toen de coronacrisis hard toesloeg. Op de beurs was de reactie op de cijfers donderdag echter verschillend: het aandeel ING daalde, terwijl BAM een flinke koerssprong maakte.

ING ziet risico’s voor brakke leningen in derde kwartaal afnemen

ING boekte in het derde kwartaal een nettowinst van 788 miljoen euro, een daling van 41 procent vergeleken met een jaar eerder. De winst lag wel een stuk hoger dan in het tweede kwartaal van dit jaar, toen ING uitkwam op een winst van 299 miljoen euro.

De coronacrisis drukt nog wel op de resultaten van de bank, maar de verbetering van kwartaal-op-kwartaal was mede mogelijk doordat ING minder geld opzij hoefde te zetten voor probleemkredieten.

De voorzieningen voor probleemleningen kwamen in het afgelopen kwartaal uit op 469 miljoen euro. Dat was weliswaar flink hoger dan de 276 miljoen euro aan voorzieningen uit het derde kwartaal van 2019, maar flink lager dan de 1,3 miljard euro die ING in het tweede kwartaal van dit jaar toevoegde aan de stroppenpot.

ING kondigde donderdag ook een aanpassing van het dividendbeleid aan. De bank wil in de toekomst 50 procent van de 'duurzame nettowinst' uitkeren in contanten, of als een combinatie van contanten en de inkoop van eigen aandelen.

ING gaf donderdag verder aan ongeveer 1.000 banen bij de zakenbank en de consumentenbank in het buitenland te schrappen. Volgens het financiële concern is de ingreep onder meer nodig vanwege het tegenvallende economische klimaat. ING sluit niet uit dat er ook banen in Nederland verloren gaan, maar daarover moet eerst nog met de vakbonden worden overlegd.

Vakbonden vrezen dat er bij de nieuwe reorganisatie bij ING ook honderden banen in Nederland verloren gaan. Van de duizend banen die het financiële concern wereldwijd tot eind 2021 schrapt hebben er circa 600 betrekking op de zakenbank. Het personeel van dat onderdeel zit voor het grootste deel in Amsterdam.

FNV-bestuurder Gerard van Hees schat in dat de nieuwe ingreep in dit land zo'n 200 tot 300 banen kan kosten. Hij dringt er bij ING op aan om te kijken of gedwongen ontslagen zoveel mogelijk voorkomen kunnen worden, bijvoorbeeld door elders binnen de bank nog een andere functie voor de betreffende medewerkers te vinden.

Beleggers reageerden negatief op de cijfers van ING en zetten het aandeel ING donderdag ruim 4 procent lager.

Bouwer BAM ziet winstherstel in derde kwartaal

BAM heeft het derde kwartaal van het jaar zijn prestaties "aanzienlijk" weten te verbeteren ten opzichte van het eerste halfjaar. Daarbij behaalde de bouwer ook weer een positief operationeel resultaat.

Volgens topman Ruud Joosten presteren de meeste werkmaatschappijen weer zo goed als normaal, waar de bouwer met name in het tweede kwartaal aan efficiëntie inboette door de coronamaatregelen.

Bij de bouwdivisie in Duitsland en de Nederlandse infratak, die in het tweede kwartaal tot de probleemgevallen behoorden, was volgens Joosten sprake van een "licht betere" prestatie. De afbouw van BAM International, waar de prestaties nog altijd ondermaats zijn, vordert gestaag.

BAM verkocht in Nederland het voorbije kwartaal 691 woningen, tegenover 594 in dezelfde periode een jaar eerder. Volgens BAM blijven de Nederlandse vastgoed- en woningbouwactiviteiten sterk presteren. Duitsland en België speelden in de meetperiode quitte, terwijl het Verenigd Koninkrijk en Ierland positief bijdroegen aan het resultaat.

BAM zette over de eerste negen maanden van het jaar een operationeel resultaat voor belastingen van min 81,8 miljoen euro in de boeken, tegen een plus van 20,5 miljoen euro in de meetperiode een jaar eerder.

Het derde kwartaal was sprake van een positief resultaat van 51,7 miljoen euro. Daarbij worden herstructureringskosten, bijzondere waardeverminderingen en pensioenbaten buiten beschouwing gelaten. Nettoresultaten gaf BAM niet.

De opbrengsten in de negen maanden tot oktober stokten op 4,8 miljard euro, waar dat een jaar eerder 5,2 miljard euro was. BAM blijft voor de tweede jaarhelft rekening houden met een positief resultaat voor belastingen. Verder heeft BAM nog voor 13,3 miljard euro aan werk op de plank liggen, tegen 12,7 miljard euro aan het begin van het jaar.

Het aandeel BAM werd donderdag beloond door beleggers met een koerssprong van 10 procent.

LEES OOK: Er is meer dan de Amerikaanse verkiezingen: dit zijn 3 andere hoofdpijndossiers die Europese beleggers hard kunnen raken.